Secretarul de Stat Antony Blinken a promis, săptămâna trecută, că SUA vor răspunde Moscovei, în scris, în legătură cu mult-doritele garanții de securitate cerute de partea rusă care s-a așezat la masa negocierilor desfășurate, fără succes, mai multe zile. Ministrul de Externe al Rusiei a declarat, însă, că nu este așteptat doar răspunsul americanilor, ci se dorește ca acesta să fie ”constructiv”.

Pentru a nu exista dubii din acest punct de vedere, printre garanțiile de securitate pe care le dorește Rusia se află și unele care par la distanță de ani-lumină de vreun răspuns ”constructiv”, în accepțiunea Kremlinului.

  • Rusia cere retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România, revenirea la configurația strategică din anul 1997.
  • Rusia cere stoparea oricărei noi extinderi a Alianței Nord-Atlantice și a stabilirii de baze militare americane în țările din fostul spațiu sovietic.
  • Rusia cere ca Ucraina să nu fie primită în NATO.
  • Rusia cere să se renunțe la orice activitate militară a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

Aceste solicitări fac parte dintr-o listă mai lungă trimisă către SUA și NATO, iar Kremlinul plusează deja și transmite, prin vocea lui Serghei Lavrov, că vor fi luate măsuri necesare în lipsa răspunsului ”constructiv”. Nu se precizează cum poate fi interpretată sintagma ”măsuri necesare”, însă sunt anunțate unele propuneri care vor ajunge pe biroul lui Vladimir Putin, spre analiză, eventuale modificări și aprobare rapidă.

Constructiv, constructiv, dar pentru cine?, ne putem întreba, în astfel de condiții, și nu neapărat retoric.

Conform DEX, adjectivul ”constructiv” înseamnă ”care construiește sau care servește spre a construi ceva; care ajută la îmbunătățirea unei activități, a unei inițiative etc.”, având ca antonim adjectivul ”distructiv”.

Între cele două adjective poate încăpea o lume întreagă, mai ales în realitatea imediată, una în care replicile acide se intersectează în ritm alarmant, iar amenințările voalate fac parte din scenariul fiecărei zile.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO