Zeci de personalități ale Rusiei, din diferite domenii, au semnat o scrisoare deschisă, inițiată de Lev Ponomarev – activist pentru drepturile omului -, prin care își exprimă dezamăgirea față de politica externă promovată la Kremlin.

Semnatarii acestei scrisori sunt de părere că toți cetățenii Rusiei de azi s-au transformat în ”ostatici ai aventurismului criminal” care trăiesc în incertitudine, cu toate că nimeni nu le cere părerea.

Disidenți, actori, scriitori, cântăreți, jurnaliști și politicieni liberali s-au alăturat acestui demers, considerând că e eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia ar fi o greșeală cu efecte negative incomensurabile. În aceste zile, afirmă semnatarii declarației, tensiunea nu scade, ci – dimpotrivă – crește, numai că opinia publică din Rusia nu este chemată să își spună părerea.

Scrisoarea deschisă este adresată, în mod evident, lui Vladimir Putin, liderului de la Kremlin reamintindu-i-se că povara unui război cu Ucraina sau cu Occidentul va fi purtată pe umeri de cetățenii ruși. Or, în acest context, autoritățile nu au dreptul de a se juca cu destinele oamenilor.

”Fluxul de informații alarmante despre o posibilă invazie rusă a Ucrainei se intensifică. Există rapoarte privind recrutarea intensivă de mercenari în Rusia și transferul de combustibil și echipamente militare pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina. Ca răspuns, Ucraina se înarmează intens, NATO trimite forțe suplimentare în Europa de Est. Tensiunea nu scade, ci dimpotrivă, nu face decât să crească.

Cetăţenii Rusiei devin de fapt ostatici ai aventurismului criminal, care transformă linia politicii externe a Rusiei. Ei nu numai că trăiesc în incertitudine – dacă va începe un mare război, dar observă și o creștere bruscă a prețurilor și o scădere a monedei naționale. Au nevoie rușii de o astfel de politică? Vor ei război și sunt gata să-i poarte povara? Au dat autorităţilor dreptul de a juca un asemenea joc cu destinele lor?”

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO