Din ce în ce mai multe voci susțin că un război Rusia-Ucraina este inevitabil, pentru că toate mutările făcute de Kremlin duc către o astfel de concluzie alarmantă. Dincolo de dislocarea a peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, Rusia a formulat și cereri pentru garanții de securitate care sunt, practic, imposibil de satisfăcut de NATO. În consecință, Vladimir Putin trebuie să facă un pas.

Analiștii politici sunt de părere că acest pas decisiv poate însemna un război de lungă durată, chiar dacă efectele negative – pentru Rusia și pentru rușii de rând, nu numai pentru Ucraina, respectiv întreaga Europă – nu pot fi încă anticipate 100%. Cert este că liderul de la Kremlin are o atitudine din ce în ce mai îmbățoșată, în ultima sa intervenție – după întâlnirea pe care a avut-o cu Viktor Orban, premierul Ungariei – spunând, ferm, că la baza NATO Deveselu există rachete ofensive, nu defensive, ceea ce se traduce prin aceea că Rusia ar putea fi atacată potrivit Moscovei, chiar de pe teritoriul României.

Este o acuzație extrem de gravă a ”Țarului”, România – amplasată ”la răscrucea marilor interese”, nu numai din punct de vedere geografic – devenind, iată, o ”țintă” încercuită cu roșu, către care se îndreaptă degete acuzatoare. Asta după ce același Vladimir Putin a cerut ca NATO să se retragă din țările est-europene care nu erau membre ale Alianței Nord-Atlantice în 1997, Bulgaria și România fiind specificate explicit.

O astfel de solicitare era sortită, de la bun început, eșecului, dar rușii au exprimat-o printre garanțiile de securitate cerute SUA și NATO. Cu toate că era de la sine înțeles că NATO nu va face un pas înapoi, cu eventuale ”scuze” față de Kremlin, întorcându-se în timp la propriu și la figurat, eventual cerând ca ceasurile să fie resetate, calendarul să fie resetat și să pornim cu toții, la nivel mondial, de la data de 1 ianuarie 1997.

Apelând la tehnologia din industria cinematografică modernă, orice astfel de ”artificii” sunt posibile, numai că un stop-cadru și o resetare temporală nu pot avea loc și în realitate. Dar cel puțin unele dintre solicitările Moscovei par în genul ”ar trebui să mai plouă și de jos în sus, nu numai de sus în jos”, răspunsul negativ fiind previzibil.

Pe de altă parte – dacă luăm în calcul că războiul Rusia-Ucraina este iminent și nimic nu mai poate schimba acest scenariu tragic –, pentru ca tancurile rusești să pornească motoarele și să avanseze, în sunetul înspăimântător al șenilelor, dincolo de granița ucraineană este nevoie de un motiv. Și nu unul pueril.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO