Casa de licitații ”Historic” a reușit să aducă în România un manuscris aparținând marelui filosof Emil Cioran, un caiet cu 650 de aforisme a cărui valoare este extraordinară. Unele dintre aceste aforisme nu au fost publicate niciodată, nefiind incluse în cartea ”Mărturisiri și anateme” pe care editura franceză Gallimard a publicat-o în anul 1987.

GÂNDUL prezintă, în exclusivitate, informații despre manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate, în 1987, de celebra editură franceză Gallimard.

Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic, a declarat că acest manuscris de o valoare inestimabilă va face parte dintr-o viitoare licitație – ”cea mai importantă licitație care s-a organizat vreodată în România” -, fiind deja întreprinse toate demersurile pentru a fi ”securizat” prin introducerea sa în Patrimoniul Național.

S-a reușit aducerea în țară a acestui manuscris a cărui valoare este extraordinară.  Sunt 650 de aforisme aparținând lui Emil Cioran în manuscris, mai multe decât sunt publicate în cartea apărută în luna ianuarie a anului 1987 la Gallimard, una dintre cele mai importante edituri din Franța, ceea ce înseamnă că unele dintre ele nu au fost publicate niciodată și nu sunt cunoscute publicului. Este cel mai important manuscris care va fi scos la vânzare, în România, în ultimii 30 de ani.

Manuscrisul este într-un format folio – un pic mai mare decât un A4, deci un caiet studențesc -, un caiet de 154 de pagini în care sunt, cum spuneam, 650 de gânduri și aforisme. Cartea se intitulează Aveux et anathèmes (Mărturisiri și Anateme). Dar titlul cărții mai poate fi tradus și prin Confesiuni și Anateme. Caietul este semnat de Cioran, pe copertă este specificat titlul în franceză, plus mențiunea Paris 1986. Este varianta spre final a viitoarei cărți, pentru că – atunci când începea să scrie o carte – Cioran, așa cum fac și alți scriitori, de altfel, intervenea de mai multe ori pe textul respectiv pentru a obține varianta finală”, explică Cezar Florea. 

”Singurul manuscris din perioada de maturitate a lui Emil Cioran care se află în România”

Chiar dacă nu este, încă, foarte sigur dacă acest manuscris de 154 de pagini reprezintă chiar varianta finală a cărții ”Mărturisiri și Anateme”, Cezar Florea spune că valoarea sa nu poate fi pusă la îndoială, fiind, practic, singurul manuscris din perioada de maturitate a lui Cioran.

Toate demersurile pentru includerea sa în Patrimoniul Național au fost făcute, iar comisia care va analiza manuscrisul va formula răspunsul la sfârșitul acestei luni. Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic” este, din acest punct de vedere, optimist, fiind convins că manuscrisul va fi clasat la Fondul de Tezaur.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO