Cazul lui Marian Clită, fostul colaborator al Securității, condamnat pentru uciderea disidentului comunist Gheorghe Ursu, a fost unul dintre cele mai mediatizate în presa ultimelor trei decenii din România. În 1985, Clită l-ar fi bătut până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu, după ce ar fi fost mutat, intenționat, de Securitate în aceeași celulă cu disidentul de la acea vreme.

După eliberarea condiționată, Marian Clită a părăsit România și a recidivat. Pe 1 martie 2010, a comis o nouă crimă. El a ucis-o pe stewardesa Vera Vildmyren, o norvegiană de 42 de ani, într-o cameră de hotel din Copenhaga. A strangulat-o și a lovit-o cu o bară de metal, iar azi execută ultima parte a pedepsei într-o închisoare din România.

Marian Clită a fost, un timp, deținut la Giurgiu, ulterior a fost transferat la Drobeta-Turnu Severin, iar, în prezent, este închis la Penitenciarul Rahova. De acolo, a acceptat să facă mărturisiri ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a refuzat realizarea unui interviu față în față, dar reporterii speciali ai GÂNDUL au reușit să obțină mărturiile lui Clită într-un schimb amplu de corespondențe.

Marian Clită spune acum că nu regretă nimic din trecutul său și aduce în lumină date noi referitoare nu numai la asasinarea disidentului Gheorghe Ursu și la uciderea stewardesei norvegiene, dar și în ceea ce privește ”legăturile” pe care le-a avut cu Securitatea ceaușistă.

Marian Clită, deget acuzator către Dan Voinea, celebrul anchetator militar care a instrumentat cazul

Clită a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea, în 1985, a lui Gheorghe Ursu, iar ordinul l-ar fi primit de la colonelul Tudor Stănică, fost șef al Direcției de Cercetare Penală a Miliției. Multă vreme, Clită a susținut, însă, că întregul dosar ”Ursu” ar fi fost măsluit și că, de fapt, interesul ar fi fost pedepsirea lui Tudor Stănică. Aflat în închisoare, Clită arată acuzator cu degetul către Dan Voinea, celebrul anchetator militar care a instrumentat cazul.

Am fost, într-adevăr, condamnat 20 de ani de închisoare pentru asasinarea lui Gheorghe Ursu. Dar nu, categoric, din ordinul ex-colonelului Tudor Stănică, ci din dispoziția-ordin a mai marelui ex-general în rezervă (ex-șeful Parchetelor Militare din România) Dan Voinea. 

Acesta a avut nevoie de un executant în persoana-mi pentru a-l implica direct, ca și răspunzător-instigator pe mai vechiul său dușman, Tudor Stănică.

Am fost cu defunctul Gheorghe Ursu în aceeași cameră, în arestul IGM – DCP (circa 2 săptămâni) de dinaintea morții sale, care a survenit din cauza lipsei (posibil ostentativă) a doctorului din arest, care – în loc să dispună internarea acestuia (în acea sâmbătă, 16 noiembrie 1985) – i-a administrat câteva injecții anti-spastice și somnifere, cu toate insistențele (bătăi în ușa celulei nr. 35), fiindcă lui Ursu i-a fost rău progresiv și, în urma tratamentului, starea sa n-a fost îmbunătățită deloc, și-a început Marian Clită dezvăluirile într-una dintre scrisorile pe care le-a trimis redacției GÂNDUL.

♣ Adrian Artene & Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO