Strânsă în trei gheare metalice nemiloase – la sud, la est și la nord -, Ucraina dorește o Zi a Unității chiar miercuri, 16 februarie, ziua etichetată drept una a ”războiului”. Oficiali americani și britanici, analiști și strategi militari din mai multe țări occidentale și nu numai au ajuns la concluzia alarmantă că poziționarea trupelor lui Vladimir Putin de-a lungul graniței cu Ucraina este ușor de ”citit” și înseamnă, practic, declanșarea rapidă a ostilităților.

La Moscova, mediatizarea unei zile în care Rusia ar invada Ucraina este privită condescendent, cu zâmbete de superioritate, sintagma ”propagandă de război a Occidentului” fiind una dintre cele mai utilizate, inclusiv Maria Zakharova – purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei – folosind-o după anunțul că Moscova retrage câteva unități militare de la granița cu Ucraina.

Pentru ca scenariul nebulos să primească încă un semn de întrebare persuasiv, o presupusă sursă americană a cotidianului The Mirror a anunțat și ora la care Rusia va invada Ucraina, nu numai ziua: 16 februarie, ora 3.00 AM. Spre deosebire de alte întrebări care nu și-au primit, încă, răspunsurile, aceasta din urmă va fi rezolvată rapid. Nu există decât două opțiuni, din acest punct de vedere:

  • Rusia va ataca Ucraina, la ora 03.00 sau în jurul acestei ore, moment în care sursa The Mirror va căpăta o credibilitate mondială. Într-o astfel de situație, Rusia se va confrunta cu un val mondial de dezaprobare, mai ales după ce ministrul rus de Externe – Serghei Lavrov – a declarat că preferă ”calea diplomației”, iar Maria Zaharova a fost fermă, după retragerea câtorva unități militare rusești de la granița cu Ucraina: ”Data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca fiind ziua eşecului propagandei de război a Occidentului”.
  • Rusia nu va ataca Ucraina, nici la ora 03.00 și nici în ziua de 16 februarie 2022, ceea ce va permite oficialilor de la Kremlin (Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, va fi în centrul atenției) să declare că Occidentul nu a făcut altceva decât să propage panică și să inducă informații fake, totul pentru a face ca tensiunea din zonă să atingă cote apocaliptice.

Fidel ideii îngrijorătoare că Rusia ar putea să-ți dea ceva cu o mână, luând înapoi cu două, Dmitro Kuleba – ministrul de Externe al Ucrainei – și-a manifestat un optimism rezervat, spunând că Moscova oferă, de-a lungul timpului, tot felul de declarații, iar retragerea unor trupe rusești de la graniță nu înseamnă, automat, că situația a fost detensionată. Numai o retragere efectivă a armatei ruse amenințător poziționată pe trei flancuri ale Ucrainei ar însemna că scenariul poate primi și tușe optimist colorate pe termen lung.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO