Patrimoniul cultural național este reîntregit și îmbogățit prin aducerea în țară a unor manuscrise de o valoare extraordinară, aparținând unor figuri emblematice ale filosofiei și literaturii române. Bibliofilii și colecționarii români vor avea astfel acces, pentru prima oară, în cadrul celei mai mari licitații de manuscrise care a fost organizată vreodată în România, la adevărate ”bijuterii” literare semnate de Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Octavian Goga, Lucian Blaga, Constantin Noica și Mihail Sebastian.

”Piesa de rezistență” a licitației care va avea loc pe data de 16 martie este, fără îndoială, manuscrisul cărții «Mărturisiri și anateme» («Aveux et anathèmes»), scrisă de marele filosof Emil Cioran și publicată, în Franța, în anul 1987. GÂNDUL a prezentat, în exclusivitate, informații despre acest manuscris, dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate de celebra editură franceză Gallimard.

Licitația ”Magia Cuvântului” oferă tuturor iubitorilor de literatură, colecționarilor și bibliofililor împătimiți surprize uriașe sub formă de manuscrise, corespondență inedită și fotografii. Este, dincolo de toate, o ”reîntregire a patrimoniului cultural național”, spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, iar opt dintre aceste propuneri de o valoare culturală extraordinară au fost deja clasate de Comisia Muzeelor, fiind, astfel ”securizate”. Manuscrisele nu mai pot părăsi România decât cu acordul statului român și trebuie păstrate în condiții cu totul speciale, pentru a fi protejate.

Licitația va fi precedată de o expoziție de prezentare și, aproximativ două săptămâni (1 – 15 martie), aceste manuscrise vor putea fi admirate de toți bibliofilii.

Cezar Florea a oferit informații detaliate despre licitația ”Magia cuvântului”, insistând asupra faptului că tot acest demers a fost și este ”susținut cu pasiune, implicare și responsabilitate”iar patrimoniul național – de prea multe ori ”vitregit sau ignorat” – a fost îmbogățit prin aceste artefacte valoroase.

”Aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf…”

Licitația ”Magia Cuvântului” prezintă – pe lângă manuscrisul cărții ”Mărturisiri și Anateme” – și alte manuscrise valoroase ale cărților lui Emil Cioran, bibliofilii având ocazia de a vedea prima ediție – ediția românească – a cărții ”Schimbarea la față a României”, cu autograful marelui filosof.

Cezar Florea precizează că vor fi prezentate în timpul acestei licitații ”încă 10 titluri, aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf”.

”Sunt piese extraordinare în această licitație. Cel mai important lot este, firește, manuscrisul cărții – o parte din el fiind inedită – din ”Mărturisiri și Anateme”, scrisă de Emil Cioran. Noi am făcut o analiză, în cartea publicată la editura Gallimard sunt 620 de anateme și gânduri ale marelui filosof, iar în manuscrisul nostru sunt 650, deci 30 de anateme/mărturisiri și gânduri în plus.

Tot în lotul Cioran avem un manuscris de 20 de pagini, un manuscris inedit – nepublicat, necunoscut –, scris în trei limbi, franceză, română și germană…”

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO