Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat” cinci manuscrise de o valoare culturală extraordinară care urmau să fie scoase la licitație, pe data de 16 martie, de Casa de Licitații ”Historic”. Ministrul Lucian Romașcanu a semnat, vineri, contractul de achiziție a manuscriselor care aparțin filozofilor Emil Cioran și Mircea Eliade, dar negocierile s-au purtat înainte de desfășurarea acestei licitații, iar manuscrisele de o valoare culturală extraordinară nu au mai fost scoase la vânzare în timpul licitației ”Magia Cuvântului”, tocmai pentru a intra sub protecția statului român. 

Casa de licitații ”Historic” a reușit să aducă în România inclusiv manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), scrisă de Emil Cioran și publicată, în 1987, la celebra editură franceză Gallimard.

”Statul român avea datoria morală de le a păstra în patrimoniul său

Cezar Florea a explicat, vineri, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, că s-a intrat în negociere directă cu Ministerul Culturii, oferindu-i-se dreptul de preempțiune înainte de desfășurarea licitației ”Magia Cuvântului”.

O astfel de deschidere – a mai spus Cezar Florea – arată foarte clar că dorința de a proteja patrimoniul cultural național este una transpusă în realitate, iar astfel de obiecte de tezaur foarte valoroase trebuie să se afle în posesia statului român.

Faptul că noi am scos de la licitație aceste manuscrise, intrând în negociere directă și oferind Ministerului Culturii dreptul de preempțiune înainte de licitație, nu după licitație, denotă faptul că noi dorim, permanent, să protejăm patrimoniul cultural național și ne dorim, atât cât se poate, ca astfel de obiecte de tezaur să intre în proprietatea statului român și nu, neapărat, a diverșilor colecționari.

Prin acest eveniment am demonstrat că faptele sunt importante, nu doar vorbele. De fapt, și data trecută, atunci când am perfectat tranzacția cu Academia Română, noi am acceptat negociere directă, înainte de licitație. Tocmai pentru ca astfel de valori să se afle sub protecția statului român”precizează Cezar Florea.

”Scriitorul și istoricul religiilor Mircea Eliade a lăsat în urmă o moștenire culturală impresionantă, care cuprinde și o colecție de manuscrise, încă o amprentă incontestabilă a geniului său. În manuscrisele pe care statul român avea datoria morală de le a păstra în patrimoniul său, se poate vedea profunzimea cunoașterii altor civilizații ale căror taine erau atât de frumos prinse în cuvinte de Universalul Eliade, dar și finețea filosofului și eseistului Emil Cioran”, a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Lucian Romașcanu ministrul Culturii, alături de Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”

”Am scos aceste cinci manuscrise din licitație”

Cezar Florea a mai explicat și când este activat dreptul de preempțiune și cum se desfășoară, pas cu pas, întreaga procedură. Dacă manuscrisele ar fi intrat în licitație, s-ar fi putut ajunge, firește, la un preț foarte mare, unul pe care statul român poate nu și l-ar fi putut permite.

Totuși, din punct de vedere legal, nu exista obligația de a duce o negociere înainte de desfășurarea licitației, dar proprietarul Casei de Licitații ”Historic” insistă asupra faptului că astfel de piese ale patrimoniului național trebuie să fie ”securizate”.

Trebuie menționat că acest drept de preempțiune poate fi activat DUPĂ licitație, nu ÎNAINTE. Era depus dreptul de preemțiune, noi organizăm licitația, licitația se oprea într-un anumit punct, iar noi anunțam Ministerul Culturii că are drept de preemțiune, cu prețul de finalizare. De-abia atunci ar fi putut cumpăra, cu acel preț de închidere a licitației”.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO