În ultimii ani, libertatea de exprimare în Rusia s-a transformat, încetul cu încetul, într-o sintagmă lipsită de conținut. E străvezie ca o fantomă, încercănată și slăbită precum un bolnav distrus de metastază, aflat la un pas de sinucidere. Persuasiv, dar autoritar, Vladimir Putin nu numai că s-a înconjurat de oamenii loiali și servili, rămânând în turnul său de fildeș și în propria lume construită după chipul și asemănarea sa, dar a făcut în așa fel încât până și reminiscențele presei independente să dispară.

Rusia pe care Putin dorește/insistă să o construiască de mai bine de două decenii este una a pumnului în gură, cu toate că – la vedere  – ”providențialul” lider de la Kremlin a pozat într-un președinte carismatic, adept al dialogului, adaptat noilor vremuri și decis să demonstreze lumii că totul este posibil, chiar și la Moscova, acolo unde – nu de ieri, de azi – vocea rațiunii a fost sugrumată, constant, de cea a autocrației lipsite de scrupule.

Încă de acum 10 ani, Vladimir Putin a decis că are nevoie de o primă pârghie de care să se folosească pentru a reduce la tăcere protestele opoziției, respectiv controversata lege a ”agenților străini”. Semnalul din care reieșea că Federația Rusă este decisă să ”regleze conturile” cu persoanele și organizațiile incomode pentru Kremlin a apărut în anul 2012, iar opoziția – nu foarte vitaminizată, totuși, aflată mai mereu în pericolul unei scăderi fatale a glicemiei – s-a trezit și cu o bilă de fier la picior.

În luna iulie a acelui an, Parlamentul Rusiei a adoptat legea referitoare la așa-zișii ”agenți străini”, solicitând ONG-urilor ruse să se înregistreze la Ministerul Justiției din Federația Rusă drept ”organizații care îndeplinesc funcții de agenți străini” în cazul în care primesc finanțare din străinătate și se implică în activități descrise, în mod vag, ca ”activități politice”.

Dintr-o dată, autoritățile statului rus căpătau o putere crescândă, tentaculele caracatiței au început să se miște cu frenezie, iar sintagmele ”agenți străini” și ”activități politice” puteau fi interpretate, de fiecare dată, în funcție de interesele Kremlinului. Pentru că ONG-urile ruse nu s-au grăbit să se înregistreze la Ministerul Justiției, Legea ”agenților străini” a fost modificată în luna iunie a anului 2014, ceea ce a permis chiar ministerului respectiv să înregistreze, din proprie inițiativă, ONG-urile drept ”agenți străini”. Ceea ce însemna că te culcai fără griji, iar dimineața, când priveai în oglindă, vedeai pe propria-ți frunte anatema.

Scenariul halucinant a fost ”rescris” în noiembrie 2017 – politica pașilor mărunți a dat rezultatele scontate, numai că încă nu era pe placul ”Țarului” –, atunci când  domeniul de aplicare al legii a fost extins pentru a impune utilizarea etichetei de „agenți străini” împotriva oricărui organ mass-media străin care primește, direct sau indirect, finanțare din străinătate.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO