Într-un moment în care războiul din Ucraina a ajuns, din păcate, în cea de-a 62-a zi, iar numărul victimelor crește continuu, în spatele zidurilor înalte ale Kremlinului sunt creionate alte scenarii de război. Ucraina lui Zelenski rezistă asalturilor furibunde ale rușilor, chiar dacă acum – oficial – se mai vorbește doar despre regiunea Donbas și despre ”coridorul” care să ajungă, șerpește, în Peninsula Crimeea.

Să se mulțumească Vladimir Putin cu mult mai puțin decât dorea, inițial, sau – de fapt și de drept – scenariul său se desfășoară în parametri dinainte stabiliți?

Duma de Stat a Rusiei i-a cerut liderului de la Kremlin să recunoască independența republicilor Donețk și Lugansk cu doar câteva zile înainte de declanșarea ”operațiunii militare speciale”, sintagmă perversă inventată de Putin pentru a arunca praf în ochii comunității mondiale. La Kremlin, solicitarea a fost abordată pe sistem ”temă prioritară”, astfel încât semnătura ”Țarului” nu s-a lăsat deloc așteptată.

Din acea zi, ”denazificarea Ucrainei” a fost literă de lege pentru anturajul militar al lui Putin, în pofida reducerii la absurd și a unor așa-zise explicații care nu au reușit să explice nimic. În ultimă instanță, Vladimir Putin a pornit pe acest drum însângerat plecând de la haoticul principiu de tristă amintire ”Cine nu e cu noi e împotriva noastră”, ceea ce se poate traduce prin aceea că și dacă s-ar fi luptat cu eschimoșii le-ar fi transmis că sunt tot ”naziști” care trebuie eliminați de Armata Rusă eliberatoare.

Dincolo de toate speculațiile, de informațiile cețoase transmise de mașina de propagandă a Kremlinului și de o interpretare putinistă a tot ceea ce înseamnă război, un nou fitil pare deja aprins în bucata de pământ de aproximativ 4.163 km², situată pe teritoriul Republicii Moldova, între Nistru și Ucraina. Transnistria – și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timpul prăbușirii URSS, colosul cu picioare de lut – este parte integrantă a planurilor Kremlinului, chiar dacă, până acum, se pornea de la declarații liniștitoare.

Numai că, în urmă cu doar câteva zile – cu de la sine putere sau răspunzând unor deziderate mult mai tendențios-moscovite – un general rus, Rustam Minnekaev, nimeni altul decât comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, a specificat că a controla regiunea Donbas înseamnă și accesul în Transnistria (care nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internațională).

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO