O activistă din Rusia și-a cusut gura în semn de protest față de războiul din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin și ”mascat” sub sintagma cinică ”operațiune militară specială”. O altă tânără a fost plasată în arest preventiv și riscă până la 15 ani de închisoare pentru că a schimbat etichetele de preț dintr-un supremarket cu mesaje despre conflictul din Ucraina.
Acestea sunt doar două exemple din care reiese că rușii – mai puțini, mai mulți, din ce în ce mai mulți, poate – nu subscriu 100% la acțiunea în forță pusă la cale la Kremlin. Numai că cenzura este la ea acasă în Federația Rusă, ziarele independente au tras obloanele sau agonizează, jurnaliști și disidenți fug încotro văd cu ochii.
Procurorul general al Ucrainei – Irina Venediktova – a acuzat armata rusă că utilizează violul ca tactică de război și l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept ”principalul criminal de război al secolului XXI”.
Rusia a negat, bineînțeles, pedalând în continuare pe o pedală a cinismului macabru, că a vizat civilii în conflict din Ucraina și a respins cu obstinație acuzațiile că forțele sale au comis crime de război, însă realitatea contrazice, dureros, afirmațiile oficialilor ruși.
9 Mai, Ziua Victoriei împotriva Rusismului
Dincolo de pierderile suferite de armata ucraineană, milioane de civili ucraineni au fost obligați să își părăsească locuințele de teama atrocităților săvârșite de agresorii ruși. Invazia rusă în Ucraina, declanșată, pe data de 24 februarie 2022, a creat una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă a Europei.
Populația civilă din Ucraina este supusă bombardamentelor și violenței, milioane de oameni fiind forțați să se mute, fie în interiorul țării fie în țările vecine – în principal Polonia, dar și România, Slovacia, Ungaria și Moldova. În jur de 90% dintre aceștia sunt femei și copii, ei fiind, de asemenea, mai expuși la riscuri de violență și abuzuri, inclusiv trafic de ființe umane, contrabandă și adopții ilegale.
♣ Cristian Lisandru