Rusia a invadat Ucraina pe data de 24 februarie 2022, dar războiul ruso-ucrainean, începuse, practic, în 2014, după ce Peninsula Crimeea a fost anexată de Federația Rusă. Invadarea Ucrainei a provocat cea mai mare criză a refugiaților din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, peste 5,7 milioane de ucraineni părăsind țara și un sfert din populație fiind strămutată.

De unde a început totul? Scenariul a fost, de altfel, previzibil, iar Rusia a acționat pas cu pas. Pe data de 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, republici autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, controlate de separatiștii pro-ruși din Donbas.

Chiar a doua zi, Consiliul Federației Rusiei a autorizat – în unanimitate – utilizarea forței militare, iar soldații ruși au intrat în ambele teritorii. Invazia a început dimineața la ora 3:40 am, pe 24 februarie, atunci când Vladimir Putin a anunțat o ”operațiune militară specială” pentru a ”demilitariza și denazifica” Ucraina.

Din acel moment fatidic, mașina de propagandă a lui Vladimir Putin a intrat în funcțiune, presa independentă – aceea care mai era – a fost pusă ”pe butuci”, iar legea ”fake-news” amenință cu până la 15 ani de închisoare pe cei care folosesc termenul de ”război” sau încearcă să ofere informații reale despre conflictul din Ucraina.

Mii de victime civile în Ucraina, un tablou înfiorător pictat cu sânge de armata rusă

Au trecut 72 de zile de război – termen pe care Vladimir Putin refuză să îl folosească -, iar bilanțul este unul tragic.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat că, până pe data de 11 aprilie, au fost raportate 4.335 de victime civile în Ucraina, între care cel puţin 1.842 de morţi.

Dar oficialii estimează că numărul real al victimelor este ”considerabil mai mare”, fiindcă este aproape imposibil să obținii informații exacte din zonele unde încă se dau lupte grele.

Mai mult, în timp ce Rusia lui Putin aplaudă, se ospătează și sărbătorește o nouă așa-zisă ”eliberare” – făcând dovada unui cinism revoltător -, ucrainenii se ascund în subsoluri pentru a scăpa de bombardamente, stau la coadă pentru o bucată de pâine și colectează apă de ploaie ca să supraviețuiască.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO