Cancer de diferite tipuri, boala Parkinson, probleme grave ale coloanei vertebrale, iată doar câteva dintre ”bolile” de care ar suferi Vladimir Putin, liderul autoritar al unei Rusii în care dreptul la liberă exprimare se concretizează prin ani grei de pușcărie.

Au trecut aproape trei luni de când ”bolnavul” Putin a ordonat invadarea Ucrainei, într-un acces de furie declanșat de o eventuală aderare rapidă la NATO a ucrainenilor și de nemulțumirea crescândă în fața refuzului occidental de a satisface garanțiile de securitate (absurde, de altfel) ale Moscovei. Înainte de ziua ”Z”, s-a insistat asupra ipotezei că Rusia a plusat la capitolul ”garanții” solicitate fiind sigură că va primi un ”Nu” hotărât, așa că scenariul belicos nu mai putea fi amânat.

Temerea cea mai mare a lui Putin, ca ipoteză de lucru, ar fi fost aceea că Ucraina va deveni stat-membru NATO cu o viteză alarmantă, ceea ce ar fi făcut imposibilă orice eventuală invazie a armatei ruse. Dacă informațiile Kremlinului ar fi fost corecte, mișcarea de pe 24 februarie a fost menită a zădărnici astfel de presupuse planuri ale Alianței Nord-Atlantice.

Generalii ruși i-au transmis lui Putin că va fi o plimbare de plăcere prin Ucraina – gen Peninsula Crimeea a anului 2014 -, un război-fulger impetuos care să confirme, încă o dată, nu numai că Federația Rusă este continuatoarea URSS, ci și că forța militară a Rusiei trebuie să rămână o sperietoare pentru SUA, NATO și țările europene acuzate că joacă doar cum li se cântă de peste ocean.

Înainte de a se îmbolnăvi de cancer sau de Parkinson, există certitudinea că Vladimir Putin s-a îmbolnăvit de nervi după mai bine de 80 de zile de război-fulger răsuflat. În aceste condiții, îngrijorarea ar trebui să fie indusă de eventuale decizii luate la supărare, dintr-un orgoliu exacerbat care, indiferent de ceea ce spun susținătorii sau ”yesmenii” săi, îl caracterizează pe liderul de la Kremlin.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO