În timp ce conflictul din Ucraina va intra, din păcate, în cea de-a patra lună a ostilităților, Moscova transmite că este ”pregătită” – din nou! – să se așeze la masa negocierilor. Dacă situația nu ar fi tragică, s-ar putea crede că ironia s-a înșurubat, impetuoasă, la Kremlin, iar Vladimir Putin nu numai că-și minimalizează adversarii direcți care i-au făcut ferfeniță blitzkriegul desenat pe hărți de ofițerii Statului Major, dar dă cu tifla și întregului Vest.

Ziua de 24 februarie 2022 a marcat un moment care va rămâne în istoria modernă un îngrijorător punct de reper. Un stat suveran a fost invadat la primele ore ale dimineții, în timp ce agresorul a ridicat o perdea de fum a declarațiilor în spatele căreia a încercat și încearcă, încă, să justifice o încălcare evidentă a legilor internaționale.

Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, numai că a apelat la un subterfugiu lamentabil. Nu a declarat război – motiv pentru care o mobilizare generală a rezerviștilor, pe întreg teritoriul Federației Ruse, nu a fost necesară -, o lansat sintagma cinică ”operațiune militară specială”, a motivat agresiunea prin ”denazificarea” Ucrainei și prin ”demilitarizarea Ucrainei”, plus salvarea pro-rușilor din Regiunea Donbas și, după câteva zile, a adus în scenariu și ”negocierile” cu partea ucraineană.

Aceste așa-zise ”negocieri” – runde nenumărate, face to face sau online – s-au desfășurat, invariabil, cu Rusia în postură de parte care cere și care vrea, neapărat, să ia.

În primele 12 zile ale conflictului din Ucraina au avut loc trei runde de negocieri. Partea ucraineană a pus accent pe coridoarele umanitare absolut necesare în contextul în care numărul refugiaților care fugeau din calea soldaților ruși creștea exponențial. Partea rusă s-a păstrat pe poziții ofensive și a transmis că era prea devreme pentru ”pași pozitivi”. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, recunoscut pentru declarațiile impetuoase, chiar și în sens negativ (sau mai ales), a declarat că ”operațiunea” ordonată de Putin se poate încheia cât ai bate din palme, dar numai dacă… Ucraina îndeplinește o listă de condiții.

Revenim, astfel, la ideea de ”negociere”, întâlnire sau întâlniri unde părțile implicate încearcă și, de multe ori, reușesc să descopere puncte asupra cărora cad de acord.

Numai că ”negocierea a la Kremlin” înseamnă, practic, ca partea ”adversă” să primească, iată, o listă de condiții. Iar condițiile, în pofida oricărei logici a negocierii, nu sunt… negociabile. Atunci discutăm despre un ultimatum, numai că i s-au atașat paiete sclipitoare care să ia ochii ultimilor creduli ai lumii.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO