Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, semnat de Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori români, a făcut parte din colecția Reginei Elisabeta și a fost cumpărat de aceasta, în 1906, în timpul ”Expoziției Generale Române”.

Licitația de vară a prilejuit – joi seara – o nouă reîntâlnire cu Marii Maeștri ai Artei Românești, fiind cel mai însemnat eveniment al pieței românești de artă din această vară.

Lucrarea ”Pe Bucegi” – prezentată în cadrul Licitației de Vară organizată de Casa de Licitații Artmark – a fost estimată, inițial, la 140.000 – 220.000 de euro. În urma licitației, celebra pictură a fost adjudecată pentru suma de 196.000 de euro.

”Subiectul acestui tablou, personaj în peisaj, se înscrie în mod evident în universul picturii impresioniste. În acest sens, deși ciobanul ocupă un loc bine semnalat în compoziție (prin verticalitatea siluetei, prin petele de brun ale hainei contrastând cu ambianța), primul protagonist al imaginii este desigur lumina solară estivală, captată în alburi colorate, în nuanțe de gris deschis, în rozuri pale, scăldând ansamblul în tonalități de surdină. În fundal, pierduți într-un abur de alburi se pot bănui, munții. Artistul nu ne furnizează anul execuției, dar lucrarea este databilă prin specificitatea ei în perioada albă și probabil realizată către 1896-1906. Prin subiect și prin tratare picturală, face parte din suita de variațiuni pe aceeași temă a ciobanului tânăr în peisaj pe care Grigorescu o introduce în pictura noastră (devine subiect național prin excelență), pe care o cultivă și o explorează în numeroase ipostaze, cu precădere în formate verticale de pânză”, se precizează pe site-ul Casei de Licitații Artmark.

În cadrul acestei licitații au fost prezentate și alte picturi ale marelui Nicolae Griogorescu. ”Han în Bretania” – ulei pe lemn 25 x 37 cm semnat stânga jos, cu roșu, ”Grigorescu” –  a fost estimat de organizatori la 40.000 – 70.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 60.000 de euro.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO