Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt suspendate, s-a intrat deja în cea de-a cincea lună de conflict, iar imaginea de ansamblu este aceea a unei ”dramolete” pe care Moscova o regizează sub ochii tuturor. În culise se rescriu scenarii și se pun la cale lovituri de palat, numai că personajele de pe scenă – a se citi ucrainenii – nu vor să ia poziția de drepți atunci când se îmbățoșează Kremlinul. În fața unei astfel de realități surprinzătoare și enervante, totodată, Rusia îmbracă rochia albă a unei purități inexistente și joacă o carte a presupusei virginități.
Înainte de orice, discuțiile despre așa-zise negocieri între ruși și ucraineni nu pot porni decât de la momentul ”T-0”, respectiv invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse.
În pofida dorinței aproape perverse a lui Vladimir Putin de a numi acest război doar ”operațiune militară specială” (ca și cum ar fi prizonierul unei realități paralele la care Europa nu are acces), realitatea a confirmat – prin zeci de mii de morți și prin milioane de refugiați – că planeta inspiră aer de conflict însângerat care prezintă un risc enorm.
Paradoxal, după ce Kievul ”și-a permis” să nu îndeplinească niște condiții creionate, cu lipsă evidentă de scrupule, de Moscova, iar așa-zisele negocieri de pace nu au dus la niciun rezultat, Rusia s-a transformat, intempestiv, în ceea ce am putea numi ”fecioara de serviciu”.
Vladimir Putin pune boii înaintea carului, n-a mâncat usturoi și nici gura nu îi miroase, drept pentru care – prin purtătorul său de cuvânt sau prin Ministerul rus de Externe – anunță că Rusia este ”deschisă” dialogului precum o ușă primitoare, numai că Ucraina, ce să vezi?, strâmbă din nas și servește doar interesele Occidentului.
Maria Zakharova, cea care îl reprezintă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a fost tranșantă, păstrându-se în aceeași notă ofuscat-ironică prin care s-a consacrat, însă nu în cel mai bun sens al cuvântului. ”Manipulatorii americani” depun toate eforturile pentru ca Ucraina să nu facă pace cu Rusia, iar NATO are ca scop permanentizarea acestui impas, a conchis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. În completare, alți oficiali ruși spun, în cor, ”operațiunea militară specială” se va încheia numai dacă Ucraina acceptă cele 4 condiții (care ar putea fi numite ”Legile lui Putin”) pe care, firește, nu le-ar putea îndeplini, în vecii vecilor, vreun stat suveran călcat în picioare de un stat agresor.
♣ Cristian Lisandru