Dacă prozatorul și dramaturgul rus Nikolai Vasilievici Gogol spunea că, ”în clipa hotărâtoare, rusul ştie întotdeauna ce are de făcut”, Vladimir Putin a încuiat Rusia modernă într-o debara întunecoasă a egoului său, a aruncat cheia și a declarat, ostentativ, că ”democraţia rusească înseamnă puterea poporului rus, cu tradiţiile proprii de autoguvernare şi nu transpunerea unor standarde impuse nouă din afară”.

Vladimir Putin s-a dovedit a fi persuasiv, de-a lungul timpului, strecurându-se cu nonșalanță în cancelariile europene și dând senzația că poate pune Rusia la masa oricăror tratative și negocieri din postura de partener de dialog credibil. Dar liderul de la Kremlin nu și-a abandonat, niciodată, nici cinismul abil mascat și nici planurile pe care le-a întocmit, cu o perseverență demnă de o cauză mai bună, într-un con de umbră.

Putin dorește o Rusie puternică, nimeni nu poate contesta asta, dar a conceput o strategie cu conotații malefice evidente pe termen lung. Rusia lui Putin pune condiții, are pretenții, cere mult și nu se mai mulțumește cu puțin. În tot acest scenariu, realitatea văzută de la Moscova este cu totul alta decât cea văzută de Washington, Londra sau Paris, spre exemplu, chiar dacă o astfel de afirmație poate părea paradoxală și împinsă până la extrem.

În momentul de față, totuși, oricât ar fi de ciudat, planeta se confruntă cu două realități paralele, iar linia de demarcație, nevăzută, s-a transformat într-o sârmă întinsă deasupra hăului, însăși Pacea Mondială stând, de câteva luni de zile, într-un echilibru instabil.

Războiul, această ”știință a distrugerii”, așa cum considera avocatul și politicianul canadian John Abbott, a ”îmbolnăvit” o Europă întreagă după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei pentru că s-a simțit ”amenințat”. Războiul – ”este o boală, este tifosul”, puncta Antoine de Saint-Exupery – a fost administrat precum un virus letal de la Moscova, asta după ce virusul COVID a făcut ravagii pe toate meridianele, iar planeta nu-și revenise, încă, din suferință.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe Gândul