În timp ce oficiali ucraineni anunță că peste 7.000 de militari sunt considerați ”dispăruți în misiune”, presupunând că majoritatea sunt prizonieri în Rusia lui Putin, Moscova pare din ce în ce mai pregătită să își completeze forțele decimate pe frontul din Ucraina. Numai că mobilizarea generală nu a fost, încă, declarată.

”Carnea de tun”, însă, este reprezentată de deținuți care dețin cunoștințe minime militare, iar cei care contractează astfel de servicii sunt reprezentanții ”Armatei private a lui Putin”, celebrul deja – și nu în sensul bun al cuvântului – Grup Wagner.

Această organizație paramilitară rusă (o companie militară privată, așa cum susțin adepții săi) – cunoscută și sub numele de PMC Wagner, ChVK, Wagner sau CHVK Vagner – este, în ultimă instanță, o companie de mercenari, oficial fiind un grup-fantomă despre care nu apar foarte multe informații, fiind totuși identificată cu un fel de ”mână înarmată” a lui Vladimir Putin.

Grupul Wagner – fondat de Dmitry Valeryevich Utkin, fost locotenent colonel și comandant de brigadă al unei unități de forțe speciale (Spetsnaz GRU), fotografiat în 2016 alături de Putin, în timpul unei recepții organizate la Kremlin cu ocazia Zilei Eroilor Patriei – și-a câștigat ”celebritatea” în timpul războiului din Donbas (în timpul anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă), Ucraina, acolo unde a ajutat forțele separatiste ale autodeclaratelor republici populare Donețk și Lugansk din 2014 până în 2015.

Potrivit informațiilor apărute, totuși, de-a lungul timpului, mercenarii Wagner au participat la diferite conflicte din întreaga lume, inclusiv cele civile, fiind menționate, explicit, războaiele din Siria, Libia, Republica Centrafricană (RCA) și Mali. Wagner luptă, în general, de partea forțelor care simpatizează cu guvernul rus, iar acuzațiile de ”crime de război” nu au lipsit.

După invadarea Ucrainei de către armata Federației Ruse, pe data de 24 februarie 2022, mercenarii Wagner și-au făcut simțită prezența pe front, numai că ”operațiunea militară specială” ordonată de Putin nu s-a desfășurat conform scenariului creionat la Kremlin, iar angajații Wagner au dat piept cu o altfel de realitate. De altfel, unii dintre aceștia au și cerut Moscovei să trimită mai mulți militari în Ucraina, reversul medaliei fiind o înfrângere umilitoare. După ce s-a vehiculat că Vladimir Putin – cu ocazia Zilei de 9 mai – va declara mobilizare generală pe teritoriul Federației Ruse, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a infirmat astfel de informații, ceea ce i-a determinat pe mercenarii Wagner să transmită un mesaj îngrijorător pe canalul de Telegram Reverse Side of the Medal, administrat chiar de angajați ai acestei ”companii militare private”: ”Va fi mobilizare sau vom pierde războiul. Pentru a învinge Ucraina este nevoie de 600-800 de mii de oameni”.

Mobilizare nu a fost în Rusia, în cele din urmă – sau cel puțin deocamdată -, Ucraina rezistă încă, iar Wagner… face recrutări în pușcării. Informația a fost făcută publică pe un site independent de investigații, pușcăriași din Sankt Petersburg şi Nijni Novgorod, al cincilea oraş ca mărime din Rusia, fiind ”ofertați”. În schimbul eventualelor servicii, aceștia ar urma să primească salarii foarte mari și, ulterior, amnistie, dar asta după 6 luni de contract pe frontul ucrainean. Totodată, în cazul în care ar fi uciși, familiile celor care acceptă să părăsească celula și să se înroleze prin (sau alături de) Wagner ar urma să primească, drept compensație financiară, 90.500 de dolari.

♣ Cristian Lisandru

Articol integral pe GÂNDUL.RO