După ce, pe data de 23 august, regele Mihai I a luat decizia de a-l demite și aresta pe mareșalul Ion Antonescu, conducătorul statului, România a întors armele împotriva armatei naziste și a demarat tratative cu Aliații, declarând război Germaniei și Ungariei.
Acordul de Armistițiu între guvernele Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit și URSS, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost ulterior semnat la Moscova, pe 12 septembrie 1944, acord în care au fost stabilite modalitățile politice de guvernare, precum și plata de despăgubiri materiale către URSS în valoare de 300 milioane de dolari, defalcate pe 6 ani, sub formă de bunuri.
Înainte de semnarea acestui acord, însă, 30 august 1944 rămâne în istorie ca ziua în care așa-numita ”armată eliberatoare sovietică” a intrat în București, prin nord-est, tancurile rușilor făcându-și apariția la barierele Pantelimon și Colentina.
Rușii, întâmpinați ca ”eliberatori” de comuniștii autohtoni
Alături de armata germană, armata română ajunsese până la Stalingrad. Ulterior a început dezastrul și o retragere care a culminat cu actul de la 23 august, comuniștii făcând în așa fel încât să apară în postura de ”eroi ai neamului”.
Sprijiniți de Moscova, comuniștii din România i-au întâmpinat, entuziaști, pe ruși, și ”cei mai mulţi veneau direct din puşcării şi lagăr, de la Târgu Jiu şi Caransebes, eliberaţi după decretul de amnistie dat de rege la 23 august 1944. Fuseseră judecaţi şi închişi pentru conspiraţie împotriva statului român, pe care doreau să îl transforme într-unul de tip sovietic”, notează Stelian Tănase pe blogul său.
”Aveau ocazia acum să îşi aplice ideile inspirate de Lenin şi Stalin, dirijaţi şi plătiţi de Komintern. Printre cei veniţi să întâmpine soldaţii și ofiţerii Armatei Roșii la Colentina şi Pantelimon îi găsim pe Gheorghiu Dej, Gh. Apostol, Chivu Stoica, Nicolae Ceauşescu, Teohari Georgescu, Iosif Chişinevschi, Emil Bodnăraş, I. Gh. Maurer, Alexandru Moghioroş, Gh.Agiu, Constantin Părvulescu…
Ana Pauker lipsea, se găsea încă la Moscova – va ajunge în Bucureşti la 16 septembrie, aterizând la aeroportul Băneasa. Și Lucreţiu Pătrăşcanu lipsea, se gasea într-un avion pe ruta Constanţa-Odesa-Moscova. Mergea să semneze armistiţiul cu Aliaţii. De fapt cu Kremlinul”, scrie Stelian Tănase.
♣ Cristian Lisandru