Casa de licitații Historic a reușit să aducă în România încă un manuscris de o valoare excepțională aparținând lui Emil Cioran – ”Despre neajunsul de a te fi născut”. În luna februarie a acestui an, cel mai important manuscris din perioada de maturitate a filosofului român – ”Mărturisiri și anateme” – a ajuns, de asemenea, în țară și a fost securizat prin introducerea sa în Patrimoniul Național.

Pe 21 septembrie, de la ora 19:00, Casa de Licitații Historic – specializată în bibliofilie, fotografie istorică și documente de epocă – va organiza licitația ”Despre neajunsul de a te fi născut”, o adevărată provocare pentru instituții, colecționari și specialiști.

Vor fi propuse materiale de o incontestabilă importanță istorică și documentară, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.

Cezar Florea, proprietarul Historic, nu își ascunde emoția în fața unui nou eveniment cultural de excepție, spunând că ”din suma efortului făcut pentru un asemenea eveniment, apreciem ca salutar și întregitor demersul prin care caietul manuscris al lucrării lui Emil Cioran, «De l’inconvénient d’être né» (n.red. – ”Despre neajunsul de a te fi născut”) ajunge la București, implicit în Tezaurul Cultural Național!”

Data trecută, am adus «Mărturisiri și Anateme», manuscris pe care l-a luat Ministerul Culturii, pentru Biblioteca NaționalăSperăm să se întâmple la fel și în cazul acestui manuscris – «Despre neajunsul de a te fi născut». Dar sunt și alte manuscrise de o valoare indubitabilă care vor fi prezentate în această licitație”, spune Cezar Florea.

”«Despre inconvenientul de a te fi născut» este 100% o piesă de Tezaur”

Manuscrisul lucrării ”Despre inconvenientul de a te fi născut” este piesa de forță a licitației care urmează să aibă loc pe data de 21 septembrie.

Nu mai puțin de optzeci de pagini aduc sub privirile pasionaților și colecționarilor notele și gândurile lui Emil Cioran, adăugirile și chiar ștersăturile sale. Dar în cadrul acestei licitații este propus și un alt exemplar rar – prima ediție din ”Schimbarea la față a României”, cu dedicații olografe ale marelui filosof.

Piesa de rezistență a acestei licitații este un manuscris de optzeci de pagini olografe, note, gânduri, adăugiri, ștersături, decantări ale sentințelor și aforismelor cioranieneDiscutăm despre un substanțial și excepțional material de cercetare, care va îndreptăți orgoliul oricărei colecții publice sau private.

Manuscrisul a fost adus de la Paris și este propus de noi spre clasare, sperăm ca, până la data licitației, comisia să se și reunească și să definitiveze clasarea, așa cum am cerut noi, la Tezaur100% este o piesă de Tezaur.

Licitația «Despre neajunsul de a te fi născut» va propune și câteva exemplare rarisime – inclusiv prima ediție din «Schimbarea la față a României» – cu dedicații olografe ale lui Emil Cioran, dar și câteva foarte expresive portrete ale filosofului”, mai precizează, în exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic.

Prima fotografie a lui Mircea Eliade și o scrisoare către Principele Nicolae

În cadrul aceleiași licitații-eveniment va fi prezentat – sub genericul ”Mircea Eliade, între București și Calcutta” – un remarcabil fond de corespondență, manuscrise, documente, cărți și fotografii legate de alt reper major al României culturale și nu numai, Mircea Eliade, istoric al religiilor, scriitor și filosof.

Mai mult, Casa de Licitații Historic a intrat și în posesia unei fotografii de excepție, poate prima fotografie a lui Mircea Eliade. Este o fotografie care a fost făcută chiar la botezul scriitorului.

Colecția cu totul deosebită este completată și cu o scrisoare trimisă de Mircea Eliade către  Principele Nicolae, datată 1953.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO