Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat o recompensă de 100.000 de dolari pentru capturarea lui Igor Girkin, colonel FSB în retragere, unul dintre foștii lideri ai Republicii Separatiste Donețk, acuzat de implicare – alături de alte trei persoane – în doborârea Boeingului Malaysia Airlines MH 17, în anul 2014.

Igor Girkin – alias Igor ”Strelkov” (”Trăgător”) și  Igor Runov – este un colonel FSB în retragere care a participat, în 2014, la anexarea Peninsulei Crimeea de Federația Rusă. La momentul respectiv, Girkin a fost implicat activ în ocuparea clădirilor administrative din Slaviansk și a proclamat Republica Populară Donețk.

Ulterior, el a fost numit ”Măcelarul din Slaviansk” din cauza brutalității de care a dat dovadă în acele zile și, mai mult, s-a lăudat la un moment dat că ”a apăsat declanșatorul războiului” în Ucraina.

Măcelarul din Slaviansk a ordonat executarea a cel puțin trei persoane în estul Ucrainei

După ce Igor Gionkin a fugit din Slaviansk, au fost descoperite – chiar în biroul său – documente care au confirmat că Măcelarul din Slaviansk a ordonat executarea a cel puțin trei persoane în estul Ucrainei în urma unor așa-zise procese militare. Potrivit Financial Times, Girkin ar fi recunoscut, mai târziu, că a condamnat încă trei bărbați la moarte.

După ce a fost rechemat la Moscova, Igor Girkin a trecut într-un ”con de umbră”, reapărând după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, pe data de 24 februarie 2022. Surprinzător, colonelul FSB în retragere s-a dovedit a fi critic la adresa Kremlinului, transmițând pe canalul său de Telegram – la începutul lunii septembrie – că ofensiva Federației Ruse a fost un eșec.

”Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei. Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”, a scris Măcelarul din Slaviansk.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO