Casa de Licitații ”Historic” a organizat prima etapă a unei licitații impresionante – ”Istoria românilor între Principate și Regat”. Colecționarii și iubitorii de istorie au avut privilegiul de a descoperi o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară, iar în centrul atenției s-a aflat copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a formării statului român modern, filă de istorie cu o valoare istorică extraordinară care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Gândul prezintă informații în exclusivitate despre această primă etapă a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic” – în valoare totală de 87.492 euro -, printre documentele care au fost adjudecate luni, 24 octombrie, aflându-se copia oficială a Convenției de la Paris (1858), dar și fotografia originală a lui Avram Iancu, ”Crăișorul munților”.

Celelalte două etape ale licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat” se vor desfășura pe 26 și 27 octombrie, de la ora 19.

Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic” și președintele Societății Române de Bibliofilie, a fost invitat, de altfel, în podcastul ”Altceva cu Adrian Artene”, acolo unde a vorbit despre documentele și obiectele impresionante care vor fi prezentate în cadrul licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”.

Convenția de la Paris (1858), adjudecată pentru suma de 31.000 de euro

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea – directorul Casei de Licitații ”Historic” – a declarat că statul român are drept de preempțiune în adjudecarea copiei oficiale a Convenției de la Paris, iar suma la care s-a ajuns în urma licitației este de 26.000 de euro plus taxele aferente, respectiv 31.000 de euro.

Numai că, mai precizează Cezar Florea, dacă statul român își va exercita dreptul de preempțiune, nu va plăti respectivele taxe, urmând a achita doar 26.000 de euro.

În ceea ce privește Convenția de la Paris din anul 1858, statul român – prin Arhivele Naționale – are drept de preempțiune. Dar trebuie specificat că acest drept de preempțiune nu oprește o licitație, ci o lasă să curgă. În clipa în care licitația se oprește la o anumită sumă – aseară, spre exemplu, s-a oprit la 26.000 de euro în cazul Convenției de la Paris – noi avem obligația ca în termen de 48 de ore să anunțăm Arhivele Naționale, pentru a vedea dacă vor fi de acord sau nu cu această sumă.

Cu taxele aferente, suma ajunge, pentru copia oficială a Convenției de la Paris, la 31.000 de euro. Dar statul român nu va plăti acele taxe, doar persoana care a adjudecat Convenția va plăti acele taxe. Arhivele Naționale beneficiază de o lege specială prin care noi nu avem dreptul să punem comision. Nu avem nicio problemă, din acest punct de vedere. Ne bucurăm că au arătat interes pentru acest document, realizând importanța acestuia din punct de vedere istoric”, spune Cezar Florea.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO