A doua etapă a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic”, a reprezentat o nouă provocare pentru colecționari și pentru iubitorii de istorie. ”Vedetele” serii de marți – 26 octombrie 2022 – au fost butonii din aur și platină, încrustați cu diamante care au aparținut Regelui Carol I, ceasul de birou al Reginei Maria și geanta ”Hermes” în care Regele Ferdinand păstra decorațiile, colanele și bijuteriile. O altă surpriză a licitației a fost căciula de paradă a generalului Nerone Popescu.

Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat” – desfășurată în trei etape, pe 24, 26 și 27 octombrie, de la ora 19:00 – s-a transformat într-o veritabilă provocare, nu numai pentru cei care iubesc istoria și doresc să colecționeze ”fragmente” valoroase ale trecutului României, dar și pentru oameni de cultură, istorici și instituții ale statului.

Gândul a prezentat informații în exclusivitate despre prima etapă a acestei licitații impresionante, prima etapă constituind un punct de reper incontestabil, iar cea de-a doua oferind noi ”provocări” tuturor celor care au participat.Partea întâi a licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat” a oferit o surpriză de proporții, fiind adjudecate copia oficială a Convenției de la Paris, din anul 1958 – temelia formării statului român modern -, dar și fotografia originală a lui Avram Iancu, ”Crăișorul Munților”, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. (Toate detaliile AICI).

Butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I – 15.200 €

Butonii din aur și platină încrustați cu diamante ai Regelui Carol I, cu monograma suveranului, au avut ca preț de pornire suma de 7.000 €, fiind adjudecați pentru 15.200 € (incluzând taxele).

Este vorba despre o pereche de butoni cu monograma Regelui Carol I, aceasta fiind înconjurată de o bordură decorată cu frunze de lauri și șase diamante.

Sistemul de prindere este încrustat cu șase diamante, iar butonii sunt păstrați în cutia originală din piele vișinie.

Butonii sunt o comandă specială făcută pentru Regele Carol I al României, în perioada anilor 1900, au venit direct în cutia lor originală. Erau de mari dimensiuni, cu diamante de peste 2 carateEste genul de piese personale ale Regelui Carol I și pot spune că nici noi și nici alți colegi ai noștri nu am vândut vreodată ceva atât de prețios aparținând Regelui Carol I”, a precizat Cezar Florea, directorul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru Gândul.

Ceasul de birou al Reginei Maria – 9.600 €

Ceasul de birou, Art deco, care a aparținut reginei Maria – din argint și diamante cu monograma reginei Maria, atelier Louis Kuppenheim, 1920-1930 – a avut ca preț de pornire suma de 3.000 €, fiind adjudecat pentru suma de 9.600 € (incluzând taxele).

Ceasul mecanic de birou realizat din argint aurit marcat 900, decorat cu email albastru, are un mecanism 8 Tage (funcționează 8 zile cu o singură armare).

Ceasul, de formă rotundă, este așezat pe un soclu/piedestal pe care este aplicată monograma Reginei Maria, care are încrustate cinci diamanteCeasul este funcțional și poartă marca atelierului Louis Kuppenheim, furnizor al mai multor case regale europene.

În mod sigur, acest ceas s-a aflat pe biroul Reginei Maria, este o piesă cu totul specială, valoarea sa istorică fiind indiscutabilăCeasul, din argint masiv, a fost realizat tot pe comandă, pentru Regina Maria, de un adevărat artizan al secolului XX”, spune directorul Casei de Licitații ”Historic”.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO