Membru senior al Fundației Carnegie pentru Pace Internațională (Carnegie Endowment for International Peace), jurnalistul rus Andrei Kolesnikov analizează perspectiva unei Rusii ”fără Putin”, anticipând momentul în care ”Țarul de la Kremlin” nu se va mai afla la putere, iar rușii vor trebui să treacă într-o nouă etapă istorică.

Fost redactor-șef al ziarul Novaya Gazeta și fost redactor-șef adjunct la Izvestia și The New Times, Kolesnikov – care a predat cursuri de jurnalism și mass-media modernă la Școala Superioară de Economie din Moscova – scrie că ”discuțiile despre cum ar putea arăta Rusia post-Putin au fost în creștere de ceva timp, chiar dacă un astfel de concept rămâne deocamdată o iluzie”.

Totuși, creionarea unui astfel de scenariu post-Vladimir Putin se transformă, practic, într-o ”terapie”, consideră jurnalistul rus, iar ”domnia lui Putin”, mai devreme sau mai târziu, se va încheia. Tocmai de aceea, chiar rușii ar trebui să fie pregătiți pentru un astfel de deznodământ.

Discuțiile despre cum ar putea arăta Rusia post-Putin sunt din ce în ce mai multe de ceva timp, chiar dacă un astfel de concept rămâne, deocamdată, o iluzie. Pe de o parte, a-ți imagina Rusia fără Putin ar putea fi văzută ca o formă de terapie, un răspuns la un sentiment de totală deznădejde în fața unui război teribil. Pe de altă parte, domnia lui Putin se va sfârși într-o zi, iar Rusia trebuie să înceapă să se pregătească pentru asta.

În Rusia, istoria și politica sunt personalizate, iar dispariția sau retragerea oricărui lider este probabil să declanșeze o nouă traiectorie pentru țară. Moartea lui Stalin a dus la dezgheț, în timp ce înlăturarea lui Hrușciov, un deceniu mai târziu, a dus la epoca de stagnare Brejnev, care – în cele din urm – a făcut loc agendei de reformă a lui Gorbaciov”, notează Andrei Kolesnikov într-o analiză publicată în The Moscow Times.

Decizia lui Dmitri Medvedev de a nu solicita un al doilea mandat prezidențial a eliberat calea lui Putin de a reveni la funcția de vârf și a marcat sfârșitul politicii de normalizare a Rusiei și zorii autoritarismului”, spune Andrei Kolesnikov.

”Regimul Putin există acum doar ca un vehicul de autoconservare”

Jurnalistul și scriitorul Andrei Kolesnikov este convins că o Rusie fără Putin va însemna, înainte de toate, foarte multe schimbări. Există ”Putinism” și după Putin, mai scrie acesta, însă nu pentru o perioadă lungă de timp.

Descris drept un ”vehicul de autoconservare”, regimul Putin – ajuns la sfârșitul ciclului de viață – a avut nevoie de un război, iar invadarea Ucrainei a pus în practică această ”nevoie” a Kremlinului.

Odată ce Putin va pleca, multe se vor schimba, iar istoria Rusiei ne învață că – chiar dacă Putinismul îl va supraviețui lui Putin – nu va dura mult timp: următorul lider rus va fi, aproape sigur, forțat să se liberalizeze pentru a le asigura supraviețuirea.

Dar rușilor le va fi mai greu să iasă din vâltoarea totalitarismului hibrid decât le-a fost germanilor sau spaniolilor. Regimul Putin există acum doar ca un vehicul de autoconservare – care, în această etapă târzie a ciclului său de viață, necesită război. A face un pas înapoi de la conflictul militar ar însemna cedarea puterii altora, motiv pentru care prima provocare pentru orice succesor al lui Putin va fi respingerea categorică a militarismului”, anticipează Andrei Kolesnikov.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO