Potrivit jurnaliștilor de investigații de la ”The Intercept”, Departamentul de Securitate Internă (US Department of Homeland Security – DHS) al SUA a contactat – încă din 2020 – reprezentanții Twitter, Facebook, Instagram, Wikipedia și ai altor platforme media, scopul fiind acela de a-și coordona eforturile pentru ”moderarea conținutului” postărilor referitoare la unele subiecte-cheie.
Practic, notează ”The Intercept” în urma amplei investigații care s-a bazat pe notificări, e-mailuri și scurgeri de documente, prin ”moderare” se poate înțelege ”cenzură”.
Domeniile vizate în cursul acestei adevărate campanii în care ar fi fost antrenate Twitter, Facebook, Instagram sau Wikipedia sunt, printre altele, ”originile pandemiei COVID-19 și eficacitatea vaccinurilor COVID-19, justiția rasială, retragerea SUA din Afganistan, dar și sprijinul acordat de SUA pentru Ucraina”.
Provocarea este deosebit de acută în comunitățile marginalizate, care sunt adesea ținta unor informații false sau înșelătoare, cum ar fi informații false despre procedurile de vot care vizează persoanele de culoare”, s-a arătat într-un raport DHS descoperit în timpul acestei investigații de proporții.
Întâlnirile dintre reprezentanții DHS și cei ai marilor platforme sociale aveau loc lunar, se menționează în această anchetă, și – în pofida faptului că Departamentul de Securitate Internă și-a închis controversatul ”Consiliul de guvernare a dezinformării”, extrem de nepopular la începutul lui 2022, planurile de bază referitoare la ”moderare/modelare/cenzură” ar fi fost continuate.
”Ani de memorii interne DHS, e-mailuri și documente – obținute prin scurgeri și un proces în desfășurare, precum și documente publice – ilustrează un efort amplu al agenției de a influența platformele tehnologice”, notează jurnaliștii The Intercept.
”CISA și FBI s-au întâlnit în mod regulat cu reprezentanți ai rețelelor de socializare”
Investigația The Intercept s-a concentrat asupra unei ”ramuri” din cadrul DHS, cunoscută sub numele de Agenția de securitate cibernetică și a infrastructurii (CISA).
Angajați CISA și FBI s-ar fi întâlnit, în mod regulat, cu reprezentanți ai rețelelor de socializare, chiar în luna august. Notele arată că, în timpul acestor întâlniri, platformelor precum Twitter li s-a cerut ”să prelucreze rapoarte și să ofere răspunsuri în timp util, pentru a include eliminarea informațiilor greșite raportate de pe platformă, acolo unde este posibil”.
Vijaya Gadde – fost consilier general al Twitter, concediat în urma eforturilor lui Elon Musk de a face ”curățenie” – făcea parte dintr-un comitet consultativ care supraveghea CISA la acea vreme. În timpul mandatului său, Gadde a contribuit la elaborarea unui raport în care susținea că organismal (n.red. CISA) își extinde rolul în ”ecosistemul informațional”.
Într-o întâlnire din luna martie, Laura Dehmlow – oficial FBI – a avertizat că ”amenințarea cu informații subversive pe rețelele de socializare ar putea submina sprijinul pentru guvernul SUA”. Dehmlow, conform notelor discuției la care au participat directori superiori de la Twitter și JPMorgan Chase, a subliniat că ”avem nevoie de o infrastructură media care să fie trasă la răspundere”.
♣ Cristian Lisandru