Oana Tașcău, ex-directoarea Penitenciarului Craiova-Pelendava și fostă candidată pentru funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a părăsit sistemul penitenciar, fiind pensionată pe caz de boală. La scurt timp după aceea, Oana Tașcău s-a transformat în ”Sexy Brunette” și a devenit vedetă pe o platformă on-line destinată adulților.

În urma trecerii sale prin sistemul penitenciar, au rămas foarte multe semne de întrebare și acuzații, inclusiv aceea că a întreținut relații sexuale – atunci când era șef de tură la Penitenciarul de maximă siguranță Craiova –  cu un deținut lituanian condamnat în dosarul ”Cocaină la Marea Neagră”.

Oana Tașcău a fost o persoană controversată încă din momentul în care a ajuns director al Penitenciarului Craiova-Pelendava.

În exclusivitate pentru Gândul, Oana Tașcău s-a decis să povestească și ”partea sa de adevăr”, începând cu preluarea funcției de director al Penitenciarului Craiova-Pelendava și până astăzi. ”Sexy Brunette” se dezbracă, la propriu, de complexe pe o platformă on-line pentru adulți și dezvăluie motivul pentru care a ales acest drum. Oana Tașcău a oferit, în premieră, și informații legate de un viitor proiect erotic la care va lucra alături de Zoltan Nagy, cunoscutul producător de filme pentru adulți.

Totodată, Oana Tașcău încearcă să răspundă și semnelor de întrebare de care a fost înconjurată, precizând că a fost ”oaia neagră a sistemului penitenciar”, iar atunci când a preluat funcția de director, a aflat că fusese pus un pariu între angajații Penitenciarului Pelendava: ”Care se culcă primul cu șefa?”

Despre relația cu fostul director general ANP: ”Am un copil minunat cu Ioan Băla, mi-am purtat crucea”

Ați fost director al Penitenciarului Craiova-Pelendava, dar ați fost acuzată de nereguli legate de modul defectuos în care ați fi manageriat închisoarea. S-a spus că sunteți un ”personaj controversat” care a susținut examenul pentru obținerea postului în fața unei comisii din care a făcut parte și Ioan Băla – la momentul respectiv director general al ANP -, tatăl unuia dintre cei patru copii ai dumneavoastră. De ce a fost Oana Tașcău un personaj controversat și de ce v-ați considerat ”oaia neagră a sistemului penitenciar” din România?

Am fost și sunt un personaj controversat pentru că nu sunt obedientă, pentru că sunt o femeie ambițioasă, nu tocmai urâtă și, mai ales, pentru că nu îmi plac compromisurile. Da, am un copil minunat cu domnul Ioan Băla, imediat după nașterea micuțului, care în curând împlinește 21 ani, am moștenit toți dușmanii tatălui său și foarte puțini dintre prieteni, au fost situații în care am suportat doar consecințele faptului ca am avut o relație cu acesta, dar mi-am purtat crucea, a fost o alegere, nu o obligație.

Cred că nu mă încadrez în tiparele cotidiene a ceea ce înseamnă o femeie în societatea românească, în care un bărbat care înșală e considerat șmecher, iar o femeie într-o situație similară este numită panaramă. Nu cred că diferența de sex trebuie să nască diferențe de drepturi sau acces la funcții, discriminarea negativă a femeii și desconsiderarea drepturilor acesteia fiind încă simțite în societate.

De ce și-a dorit funcția de director general al ANP

În luna martie a anului 2021, ați candidat, totuși, pentru funcția de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Care au fost motivele pentru care, la vremea respectivă, ați dorit să ocupați o astfel de funcție?

Da, am participat la acel concurs din mai multe motive:

  • Am crezut și cred că este necesară o reformă a sistemului penitenciar, în paralel cu o reformă a justiției în ceea ce privește implementarea principiilor justiției restaurative, în special în cazurile minorilor delincvenți, și aici putem discuta detaliat orice speță. Este, de altfel, și scopul lucrării mele de doctorat pe care, din păcate, nu am susținut-o pentru că nu ajungea la un nivel adecvat și, fiind director de penitenciar, nu am avut timpul și energia necesară, renunțând în favoarea managerierii penitenciarului căruia m-am dedicat trup și suflet.
  • Aflasem deja că am o problemă serioasă de sănătate și voiam ca atribuțiile de conducere să îmi distragă atenția de la acest aspect al vieții mele, mai ales că am patru copii și îmi doresc să îi văd mari.

Într-o ordine firească, urmau concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori de penitenciare și îmi doream să particip deoarece aveam proiecte nefinalizate în cadrul Penitenciarului Pelendava. Consider, în continuare, că este o resursă importantă a sistemului penitenciar, mult subestimată și am considerat că, prezentându-mă onorabil la concursul pentru ocuparea funcției de director general, îmi cresc șansele la următorul concurs, în situația în care nu voi reuși să obțin cel mai mare punctaj.

♣ Cristian Lisandru & Andrei Dumitrescu

Articolul integral pe GÂNDUL.RO