Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării Naționale, a semnat, în luna iulie, o scrisoare de intenție, împreună cu ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, subiectul fiind achiziționarea de către România a unor elicoptere de luptă performante, dar și a unor submarine de atac Scorpene.

Scrisoarea de intenție a fost semnată după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România, inspectând și trupele din cadrul noului batalion NATO pe care Franța îl conduce în țara noastră.

La momentul respectiv, Emmanuel Macron a declarat că se află în proiect ” un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române”.

Scorpene sunt submarine diesel-electrice care beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion – AIP), ceea ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile. Sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile de calibru 533 mm și pot lansa atât rachete antinavă Exocet, cât și rachete antiaeriene MICA.

Ascuns și ușor de manevrat, submarinul Scorpène stabilește noi standarde atât în ​​largul mării, cât și în apele puțin adânci. Misiunile sale includ lupta împotriva navelor de suprafață și submarinelor, strângerea de informații, operațiuni speciale” – Naval Group.

MApN: ”Programul de înzestrare cu submarine a Forțelor Navale Române se află, la acest moment, în faza de fundamentare”

Gândul a solicitat ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, precizări referitoare la stadiul în care se află discuțiile referitoare la eventuala achiziționare, de către România, a submarinelor Scorpene produse de Naval Group din Franța.

Vineri, 25 noiembrie, prin intermediul Biroului de presă al MApN, s-a transmis că – ”la acest moment” – programul de înzestrare cu submarine a Forțelor Navale Române se află în faza de fundamentare, urmând a fi stabilite și alte detalii, la nivelul structurilor ”cu competențe” din MApN.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele:

Programul de înzestrare cu submarine a Forțelor Navale Române se află, la acest moment, în faza de fundamentare și stabilire a detaliilor la nivelul structurilor cu competențe din Ministerul Apărării Naționale.

Ca atare, la acest moment nu sunt disponibile informațiile solicitate de dumneavoastră”, a transmis Biroul de presă al MApN, în urma solicitării Gândul.

Iată și întrebările pe care redacția Gândul le-a transmis către MApN:

  • Care este stadiul negocierilor cu partea franceză în legătură cu achiziționarea unor astfel de submarine? S-a ajuns la un acord?
  • Dacă da, care este valoarea contractului și când va ajunge primul submarin în România?
  • Câte submarine Scorpene urmează să fie achiziționate?
  • Care sunt criteriile în funcție de care a fost ales submarinul Scorpene?
  • Va fi organizată o licitație sau este vorba despre o achiziționare directă?
  • Se află submarinele Scorpene în dotarea forțelor NATO?

Totodată, Gândul a adresat întrebări referitoare la această posibilă achiziție de submarine Scorpene și foștilor miniștri ai Apărării Mihai Fifor și Vasile Dâncu, dar până la ora publicării acestui articol nu au fost transmise răspunsuri.

Reamintim că Mihai Fifor – atât înainte, cât și după ce a devenit ministru al Apărării Naționale – a susținut că Flota Navală a României are nevoie de trei submarine, pornind de la premisa ca acestea să fie construite în România. În același timp, Mihai Fifor transmitea că este nevoie de o ”concepţie pentru înzestrarea cu submarine”, care urma să fie prezentată de Forțele Navale Române.

”Nu explică nimeni de ce au fost alese submarinele Scorpene”

Potrivit surselor autorizate contactate de Gândul, alegerea submarinelor Scorpene ridică unele semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât, de mai mulți ani, afacerea ”Scorpene” a dus și la acuzații de mare corupție și crimă – în Malaezia, plus o scurgere de informații clasificate – dezvăluită de un ziar australian – în urma căreia Franța a fost acuzată că nu-și poate securiza astfel de date militare.

Aceleași surse Gândul mai precizează și că prețul submarinelor Scorpene ar fi foarte mare – aproximativ 3 miliarde de euro -, iar România se putea orienta și către alte tipuri de submarine.

În luna iulie, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunța posibila achiziție de submarine Scorpene, precizând că a fost semnată o scrisoare de intenție. Numai că Vasile Dîncu a demisionat și, imediat după numirea unui nou ministru, ministrul Apărării din Franța a reamintit că există o scrisoare de intenție referitoare la achiziționarea de submarine și elicoptere de luptă.

Totuși, încă nu a explicat nimeni de ce au fost alese submarinele Scorpene, produse de Naval Group din Franța, firma care a câștigat și contractul pentru construcția a 4 corvete în România, numai că au trecut anii și se bate pasul pe loc din cauza luptelor pe care Naval Group le duce în instanță cu olandezii de la Damen.

Spre exemplu, există și varianta unui tip de submarin produs de ThyssenKrupp Marine Systems TKMS (Germania), trei submarine de acest tip fiind achiziționate de Israel pentru 3 miliarde de euro. Cele două submarine Scorpene ar costa aproximativ 3 miliarde de euro, iar achiziția ar fi una directă, fără licitație”, au declarat sursele Gândul.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO