Leonid Gozman – doctor în psihologie și politician rus de opoziție – analizează un scenariu care ar avea ca rezultat încheierea conflictului din Ucraina în condiții care să asigure o pace pe termen lung. Analistul pornește de la premisa că regimul Putin trebuie ”desființat metodic”, numai într-un astfel de caz putându-se discuta despre anularea oricăror tentative de reluare a agresiunii ruse.

Nu este pentru prima oară când dr. Gozman aduce în discuție un colaps al regimului lui Vladimir Putin, rămânând același critic constant al Kremlinului, chiar dacă, în vara lui 2022, a fost arestat pentru 15 zile. Motivul? O comparație între războiul declanșat împotriva lumii întregi de Adolf Hitler și lupta pe care a dus-o Stalin împotriva propriului popor.

În cea mai recentă analiză a sa, politicianul rus de opoziție notează că războiul declanșat de Vladimir Putin pe data de 24 februarie 2022 ”nu are obiective care să poată fi atinse”.

Nu este vorba despre încercarea de a împiedica Ucraina să adere la NATO – asta nu poate fi rezolvat prin război. Nu este vorba despre libertatea oamenilor de a vorbi limba rusă în Donbas – ar putea face asta oricum. Cu siguranță, nu este vorba despre distrugerea laboratoarelor americane care produc viruși de infertilitate ce vizează femeile ruse: pur și simplu, aceștia nu există.

Acest război este doar despre distrugerea Ucrainei: ca stat, ca și cultură, ca națiuneLui Vladimir Putin nu-i place Ucraina: e la fel de simplu. De asemenea, nu a încercat niciodată să-și ascundă obiectivele și a spus în repetate rânduri că rușii și ucrainenii sunt una, vorbesc aceeași limbă și că Ucraina este invenția lui Lenin”, scrie dr. Leonid Gozman în analiza sa.

”Distrugerea Ucrainei, un obiectiv intermediar”

Leonid Gozman insistă în a transmite că dacă rușii doresc să distrugă Ucraina, atunci totul face parte dintr-un plan mai amplu, acesta fiind doar un ”obiectiv intermediar”.

Vladimir Putin ar avea și alte obiective pe termen lung, inclusive retragerea unui state din fostul Pact de la Varșovia în sfera de influență a Rusiei.

În consecință, orice discuție despre încetarea războiului trebuie să aibă în prim-plan o ”înfrângere militară și politică a Rusiei” conduse de Vladimir Putin. În orice alte condiții, un tratat de pace nu și-ar atinge obiectivele.

Deoarece Ucraina nu poate fi niciodată de acord cu cererea Rusiei de a înceta existența ca stat, războiul nu poate fi încheiat prin semnarea unui tratat de paceAcest război nu poate fi urmat de pace decât dacă se încheie cu înfrângerea militară și politică completă a Rusiei lui Putin și dezmembrarea actualului regim.

Statul lui Putin trebuie să înceteze să mai existe: nu Rusia, ci statul actual, ostil lumii întregi, inclusiv el însuși. Orice alt rezultat ar duce doar la o încetare temporară a focului, deoarece odată ce regimul lui Putin va continua pur și simplu la un alt atac de îndată ce își va reînnoi puterea”, notează dr. Leonid Gozman, potrivit The Moscow Times.

Cristian Lisandru

Articolul integral pe Gândul.ro