Supranumit ”Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin – fondatorul grupării de mercenari Wagner – a intrat în centrul atenției după ce liderul de la Kremlin a declanșat așa-zisa ”operațiune specială” prin care a dorit să ”pedepsească” Ucraina pentru alegerea unui drum pro-european. Rezistența ucrainenilor a transformat mult doritul blitzkrieg al lui Putin într-un război de uzură, iar conflictul va bifa un an pe data de 24 februarie.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politik, realizează un ”portret” al lui Evgheni Progojin, punând în balanță atât faptul că acesta ar avea veleități politice pe termen lung, cât și ”rateurile” pe care Gruparea Wagner le înregistrează în Ucraina, ceea ce ar știrbi imagine de ”om al momentului” pe care Progojin dorește să o aibă.

Întrebarea esențială care poate fi pusă, de la bun început, este dacă Evgheni Prigojin, imperturbabil și lipsit de scrupule, este într-adevăr atât de apropiat de Vladimir Putin pe cât se spune. O a doua întrebare importantă în context are ca punct de plecare ambițiile prezidențiale pe care le-ar avea Progojin, ceea ce ar face ca Putin să devină din ce în ce mai circumspect în relația pe termen lung cu acesta.

Invazia Ucrainei de către Rusia a adus o celebritate fără precedent lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, atât în ​​țară, cât și în străinătate. El este deopotrivă lăudat și demonizat, în timp ce dezbaterile se desfășoară în jurul eventualei sale relații speciale cu președintele Vladimir Putin, existând semne de întrebare referitoare la privilegiile de care se bucură sau la eventuale ambiții prezidențiale.

Orice succes al lui Prigojin este văzut ca o dovadă a puterii sale și a viitorului său strălucitor, în timp ce fiecare eșec este interpretat ca un semn al căderii sale iminente. Deocamdată, nicio versiune nu este complet realistă. În ciuda notorietății sale enorme, Prigojin încă acționează doar ca un individ privat”, notează Tatiana Stanovaya.

Lui Putin i-a plăcut această abordare, solicitată și în războiul împotriva Ucrainei

În pofida tuturor speculațiilor, ”Bucătarul lui Putin” nu a fost ”oficializat” de liderul de la Kremlin. Potrivit analiștilor, Putin se păstrează într-o expectativă lesne de înțeles, însă profită și de ”ajutorul” furnizat de Gruparea Wagner.

După ce Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea, rupând prima bucată din trupul Ucrainei, lui Evgheni Prigojin i s-a oferit o ”șansă unică”, desfășurându-și influența pe o ”piață pentru geopolitici gri”.

Șansa unică a lui Prigojin a apărut în urma anexării Crimeei. Conflictele – atât din Donbas, cât și apoi din Siria, plus conflictul dintre Rusia și Occident – au însemnat că a apărut o piață pentru tactici geopolitice gri pe care instituțiile oficiale greoaie s-ar strădui să o gestionezePrigojin a început să folosească instrumente informale de influență – mercenari și mecanisme media, cum ar fi fabricile de troli – care erau noi în Rusia și care i-au permis să funcționeze fără a fi neapărat la vedere și fără a fi tras la răspundere.

Prigojin a lovit într-un punct nevralgic: dacă statul nu era în măsură să rezolve în mod eficient anumite sarcini (sau pur și simplu nu dorea să fie văzut făcând acest lucru), aceste instrumente de cvasi-state ar putea umple golul. Lui Putin i-a plăcut această abordare, solicitată și în războiul împotriva Ucrainei”, mai scrie Tatiana Stanovaya pentru The Moscow Times.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO