Dr. Nigel Gould-Davies, editorul Strategic Survey: The Annual Assessment of Geopolitics – studiu ce oferă o analiză a evenimentelor care au modelat relațiile dintre marile puteri, regiune cu regiune, în ultimul an și evidențiază provocările geopolitice și geoeconomice care vor modela agenda internațională în anul următor – analizează schimbările generate de invadarea Ucrainei, explicând și ce se petrece, acum, în Rusia condusă de Vladimir Putin.

Într-o analiză publicată de Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) – institut britanice de cercetare, cu sediul la Londra – dr. Nigel Gould-Davies, specializat în politică globală, risc politic și diplomație, reamintește că atunci când ”Țarul” de la Kremlin a ordonat armatei să declanșeze așa-numita ”operațiune militară specială”, pe data de 22 februarie 2022, obiectivul era cucerirea Ucrainei în doar câteva zile.

E drept, generalii din staff-ul militar al lui Putin au fost peste măsură de optimiști, înainte de invadarea Ucrainei, numai că realitatea de pe frontul de luptă a fost cu totul alta, iar Vladimir Putin să văzut nevoit să reconsidere.

Eșecul său a schimbat principala sarcină a Kremlinului. S-a trecut de la gestionarea realegerii sale (n.red. – a lui Putin), în 2024, la mobilizarea resurselor umane și materiale ale Rusiei pentru a câștiga un război major de agresiune. 

Această schimbare fundamentală a politicii a rupt «trocul» de lungă durată cu societatea rusă și elitele Rusiei. De asemenea, epuizează resursele necesare pentru a lupta împotriva războiului și pentru a menține controlul intern”, scrie dr. Nigel Gould-Davies, fost ambasador al Marii Britanii în Belarus.

”Înainte de război, regimul (n.red. – de la Kremlin) avea un «troc» autoritar clar cu populația: stai în afara politicii și statul te va lăsa în pace. În ciuda unei scăderi de un deceniu a veniturilor reale, aceasta a rămas o propunere convingătoare pentru majoritatea rușilor, mai ales pe măsură ce represiunea a devenit mai severă”

Dr. Nigel Gould-Davies

Dr. Nigel Gould-Davies: ”O trecere fundamentală de la un regim autoritar către unul totalitar”

Nigel Gould-Davies – care a obținut un doctorat la Universitatea Harvard și un master la Universitatea Oxford – punctează și faptul că, după declanșarea ostilităților, factorii de represiune au crescut în intensitate în Rusia.

Este vorba despre un tablou sumbru care, pe termen scurt, nu poate avea decât o explicație, respectiv tranziția către un ”regim totalitar”.

”Politica de opoziție și mass-media independentă sunt scoase în afara legii. Noile legi incriminează chiar și mențiunea „războiului”, cu până la 15 ani de închisoare. Cenzura și supravegherea internetului, inclusiv software-ul pentru a detecta autori de postări anonime, s-au intensificat. (…) Regimul nu caută acum să demobilizeze populația din politică, ci să o mobilizeze în spatele războiului.

Această cerere de sprijin activ, nu doar acceptare, marchează o trecere fundamentală de la un regim autoritar către unul totalitar. Mass-media de stat și Biserica Ortodoxă servesc acum o dietă otrăvitoare și isterică de propagandă în favoarea războiului. 

Aceste mesaje sunt transmise în școli, universități și administrații. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”, avertizează dr. Nigel Gould-Davies.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO