Aflat în exil, jurnalistul și scriitorul rus Dmitry Glukhovsky – cunoscut pentru romanul științifico-fantastic Metro 2033  – este judecat în lipsă în Federația Rusă, într-un proces care a debutat pe data de 21 martie 2023. Critic acerb al invaziei Ucrainei, Glukhovsky este acuzat de autorități că a răspândit ”informații false despre armata rusă”.

Conștient că nu poate schimba ”linia” trasată de Vladimir Putin, jurnalistul rus afirmă că nu poate, totuși, să ”tacă”, avertizând că regimul de la Kremlin nu distruge doar Ucraina, în această așa-zisa ”operațiune militară specială” declanșată pe data de 24 februarie 2022, ci și Rusia.

După ce un tribunal districtual din Moscova a ordonat arestarea lui Glukhovsky în lipsă, acesta riscă până la 10 sau 15 ani de închisoare. În octombrie, Glukhovsky a fost plasat pe lista ”agenților străini ” de către Ministerul Justiției din Federația Rusă.

Dmitry Glukhovsky pornește, în analiza sa care se transformă, în ultimă instanță, și într-o scrisoare deschisă trimisă către toți rușii, de la câteva repere esențiale:

  • Avem nevoie de lege pentru a-i proteja pe cei slabi de cei puternici și pentru a-i proteja pe cei puternici de tentația de a-i ținti pe cei slabi;
  • Avem nevoie de lege care să tragă infractorii la răspundere și să prevină noi crime;
  • Avem nevoie de lege pentru a eradica ce este mai rău la oameni și pentru a hrăni ce este mai bun;
  • Nu există nimic mai important și mai prețios decât viața ta;
  • Nimeni nu are dreptul să-i rănească pe cei pe care îi iubești;
  • Nimeni nu are dreptul să-ți ordone să ucizi o persoană nevinovată.

”Vladimir Putin și cercul său apropiat, adevărații criminali…

Potrivit lui Dmitry Glukhovsky, războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în istoria recentă.

Fără motiv sau motiv, țara mea a invadat teritoriul vecinului nostru pe care obișnuiam să-l considerăm un stat fratern. A trimis tancuri pentru a ocupa capitala Ucrainei. A trimis avioane pentru a bombarda orașele ucrainene. A distrus nenumărate vieți umane. A distrus zeci de orașe și așezări. A ocupat ținuturile ucrainene și le-a numit ale sale cu o totală desconsiderare pentru dreptul internațional.

Acest război nu are nicio justificare. Groaza și lipsa de sens sunt prea evidenteDar oamenii care au ordonat invazia — Vladimir Putin și cercul său apropiat — nu pot da înapoi, deoarece sunt adevărații criminali și le este frică să nu fie pedepsiți pentru crima lor”, susține jurnalistul rus.

Ei ne interzic să numim războiul război: ni se spune să spunem în schimb «operațiune militară specială». Acest lucru se face astfel încât ei să nu fie trași la răspundere în fața propriilor cetățeni cu privire la câți ucraineni au fost uciși degeaba; și câți ruși și-au pierdut viața în zadar. Pentru a reduce la tăcere pe oricine îndrăznește să vorbească. Să-i trimită la închisoare pentru 10 sau 15 ani”, mai spune Dmitry Glukhovsky.

♣ Cristian Lisandru

Articolul integral pe GÂNDUL.RO