Andrei Soldatov, cercetător senior la Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA – Center for European Policy Analysis), avertizează că regimul lui Vladimir Putin reprezintă un pericol major pentru libertatea presei și pentru viața tuturor jurnaliștilor, inclusiv a celor străini, din Federația Rusă.
Arestarea în Rusia a lui Evan Gershkovich, jurnalist Wall Street Journal, aduce, din nou, în discuție pericolul sub care lucrează ziariștii deciși să transmită informații corecte despre Rusia și despre conflictul din Ucraina. Serviciile de securitate ruse au anunţat joi că Evan Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, sub suspiciunea de ”spionaj”.
Rusia pe care Putin insistă să o ”construiască” de mai bine de două decenii este una a pumnului în gură, cu toate că – la vedere – ”providențialul” lider de la Kremlin a pozat într-un președinte carismatic, adept al dialogului, adaptat noilor vremuri și decis să demonstreze lumii că totul este posibil, chiar și la Moscova, acolo unde – nu de ieri, de azi – vocea rațiunii a fost sugrumată, constant, de cea a autocrației lipsite de scrupule.
Încă de acum 10 ani, Vladimir Putin a decis că are nevoie de o primă pârghie de care să se folosească pentru a reduce la tăcere protestele opoziției, respectiv controversata lege a ”agenților străini”. Semnalul din care reieșea că Federația Rusă este decisă să ”regleze conturile” cu persoanele și organizațiile incomode pentru Kremlin a apărut în anul 2012, iar opoziția – nu foarte vitaminizată, totuși, aflată mai mereu în pericolul unei scăderi fatale a glicemiei – s-a trezit și cu o bilă de fier la picior. (mai multe informații AICI)
”O țară în care litera legii contează doar atunci când cineva puternic decide să o folosească”
Cercetătorul Andrei Soldatov – jurnalist rus de investigații și expert în domeniul serviciilor de securitate din Federația Rusă, co-fondator Agentura.ru – este de părere că ”domnia” de peste două decenii a lui Vladimir Putin i-a obligat pe jurnaliști să descopere modalități prin care să se protejeze de încercările permanente ale Kremlinului de a închide gura presei.
”Corespondenții străini din Rusia au fost forțați să dezvolte un sistem foarte sofisticat de avertizare timpurie pentru pericol în cele două decenii de când Vladimir Putin a venit la putere. Într-o țară în care litera legii contează doar atunci când cineva puternic decide să o folosească, acest mecanism a fost singurul mod în care majoritatea jurnaliştilor au putut continua să opereze în siguranță în interiorul țării.
Sub Putin, Rusia a revenit foarte repede la metodele încercate și testate, folosite de statele polițienești pentru a trata jurnaliștii străini, și anume amenințarea cu retragerea vizelor și, prin urmare, accesul în țară, ca pârghie în încercarea de a le constrânge să ofere o acoperire mai pozitivă”, notează Andrei Soldatov.
♣ Cristian Lisandru