(Ne)Starea de Marţi – „Realitate”

Ancorat în realitate? Doar obligat de împrejurări. Realitatea se prelinge în urma ta, ca umbră nesuferită, insistentă, ca o datorie neplătită, iar din când în când – poate din plictiseală, poate din trufie, poate din dorința de a-ți reaminti că face parte integrantă din tine (în timp ce reciproca nu este, neapărat, valabilă, orice s-ar spune…) – îți pune o piedică, rezultatul fiind prăbuşirea în noroiul cotidianului nesimțitor.

Prizonier în realitate? Cu siguranță. Şi asta în vreme ce nenumărați hei-rup-işti cocoțați la pupitre inventează alte scuze/lozinci/proiecte/farafastâcuri prin care prezintă drept virgină apetisantă o realitate curviştină, certată cu apa de gură.

Vremurile – mi-a spus cineva – sunt croite după chipul şi asemănarea noastră. Poate fi realitatea altfel decât suntem noi? Nu. Noi o aducem la viață, pompăm energie în ea, o cocoloşim, o hrănim cu toate fanteziile noastre, suntem euforici, neobosiți, trăim o fericire de-a dreptul stupidă chiar şi atunci când semănăm al dracului de mult cu părintele lui Frankestein sau cu oricare alt savant care nu ia în calcul, niciodată, efectele devastatoare ale experimentelor sale.

Iar realitățile paralele – basme pentru adormit copiii sau prilej de dulce reverie pentru visătorii care nu se vor vindeca vreodată (din fericire!) de dorinţa de a visa… Dar accidentele sunt reale, crimele sunt reale, incesturile sunt reale, toate atrocitățile sunt reale, efectul de seră este real, fragmentarea unor state este reală, ba chiar înfricoşător de reală, atâta vreme cât e mai uşor să controlezi/manipulezi bucăţi din întreg pentru a ţine întregul  la respect.

Noi suntem realitatea pe care o blamăm.

♣ Cristian Lisandru

sursa foto – goodfon.ru


10 gânduri despre “(Ne)Starea de Marţi – „Realitate”

 1. Noi construim realitatea, doar că o facem pe bucăți care nu se îmbină în puzzle-ul pe care îl gândim, iar cei perseverenți o iau de la capăt, într-o muncă de Sisif. Mulțimea nu are cum să construiască fără un „inginer” pe care să-l respecte și să-l urmeze, dar are o mare putere de demolare. Avem nevoie de reflecțiile pe care ni le inspiri de fiecare dată, Cristian. Zile spornice, în continuare! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Liderii noştri, indiferent de culoarea politică, de-a lungul timpului, au „tras” pentru ei. Nu pentru ţară – deşi par vorbe mari toate acestea. Dar ţara, dacă nu rămâne punctul de reper al fiecărui, se cheamă că nici nu mai poate fi numită aşa…
   Să ne fie bine, Petru, asta este cea mai importantă urare! Şi să nu ne uităm istoria, literatura, ştiinţa etc… Mi-e teamă că suntem momiţi cu alte prostii/prostioare şi pierdem esenţialul din vedere…

   Apreciat de 3 persoane

 2. Se pare că ai mai bătut un cui (și nu-i al lui Pepelea), pentru a ne fixa mai bine realitatea zilei de azi, în detrimentul fulgurantelor speranțe de odinioară. Din (ne)fericire, speranțele mele de atunci au durat foarte puțin, mai puțin de un an. Dar asta m-a ajutat să văd cu alți ochi realitățile zilnice. Nu înseamnă că mă simt mai bine ca alții, din contră, văzând lipsa de reacție a majorității.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Blazarea ar putea să fie prinsă pe un blazon naţional. Iar aceasta nu este doar o joacă a cuvintelor, ci chiar nefericita realitate despre care vorbim sau de care am dori, uneori, să ne ascundem. Dar, oricât am încerca, nu reuşim… Suntem contemporani cu Marile Decepţii, nu cu Marile Speranţe…

   Apreciat de 1 persoană

 3. Din păcate oamenii fac această realitate tot mai înfricoşătoare, la care mulţi preferă să nu se gândească şi să o ignore. Ştiu că e mai simplu aşa, doar că ea începe să ne prindă din urmă şi numai Dumnezeu ştie ce va urma în lumea nebună în care trăim. Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu 10 ani că lucrurile vor fi aşa cum sunt acum, i-aş fi zis că e nebun. Însă realitatea de acum, internă şi externă, depăşeşte pur şi simplu închipuirea. Doar că… ce va fi va fi. Suntem nişte pioni într-un joc în care nu prea avem (iar uneori nu vrem) să spunem nimic.

  Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s